България изнася предимно био-суровини, а не крайни био-продукти
Делът на сертифицираните животновъдни ферми все още е малък и това поражда дисбаланс в производството
През последните години се наблюдава трайна тенденция на българския пазар да се продават предимно вносни биохрани, а нашето биопроизводство да се изнася в чужбина, установи проверка на Фермер.БГ в специализираните магазини.
Освен това секторът на биологично произведените земеделски продоволствия у нас стана не особено привлекателен заради проблемите с неизплатените субсидии още от 2008 г. насам, както и с безобразно голямата бюрокращина около дейността по сертифициране, продажба и работа.
„Ситуацията на българския пазар за биопродукти е такава, защото години наред сме пропускали възможността да стимулираме това производство“, призна преди 8 месеца министър Мирослав Найденов, но не пое товара на плещите си, тъй като част от агроекологичните плащания бяха пуснати едва наскоро.
По данни на статистиката, пазарът на биопродукти у нас през 2008 г. е отчел общ оборот от 7,5 млн. лв. Само 7,6% от хранителните и нехранителни биоартикули в търговската мрежа са произведени в България. Такова уточнение правят и от фондация „Биоселена”, като посочват, че ние изнасяме основно суровини, а не крайните продукти, които се продават на по-високи цени. Например изнасяме розовото масло като суровина, а то се връща тук с парфюмите, които са по-скъпият продукт.
Българската биопшеница се изнася в Германия, а в българските екомагазини си купуваме германско биобрашно.
По данни на МЗХ в България основно се развива биологичното производство на зърнено-житните култури, овощни култури - сливи, череши, праскови, вишни, орехи и други черупкови плодове, медицински и ароматни култури – различни видове билки, лавандула и маслодайна роза, лозя. Отглеждат се и дребни плодове – малини и ягоди. Има и площи с рапица.
България е традиционен производител на биологично сертифициран мед с отлични качествени показатели. Делът на сертифицираните животновъдни ферми все още е малък и това поражда дисбаланс в производството. Засега САЩ, Канада, Швейцария и Германия са основните пазари за произведените у нас органични храни.
07.03.2024
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
06.03.2024
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
05.03.2024
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
04.02.2024
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА