България изнася повече агро стоки за Франция, отколкото внася. Това стана ясно от изказване на министър Десислава Танева по време на селскостопанското изожение SIA 2016, което се провежда в момента в Париж, предаде репортер на Фермер.БГ от мястото на събитието.

 

"Положително ни е търговското салдо при агростоките с Франция. То е в размер на 54 млн. евро. Ние изнасяме основно птиче месо и продукти от птиче месо, кюспе, слънчоглед и др.", обяви министър Танева.

 

Фермер.БГ припомня, че България изнася също така за Франция значителни количества билки и маслодайни култури, а също замразени плодове. Страната ни изнася също сериозни количества ядки, охлюви и сушени плодове, но те преминават предимно през експортни търговски сделки от съседните Гърция и Румъния, с цел да се акумулират търсени по-големи количества.

 

Все още България не може да задоволи търсените от Франция количества за износ на прясно агнешко месо, заради неспособността за набиране на търсени логистично оптимизирани количества. От Франция внасяме предимно млечни продукти (средно между 3000 и 5000 тона годишно).