„Сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието вече преминава от етапа на идеите към тяхната реализация”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа. Двамата обсъдиха предстоящите посещения на български делегации в Китай.

 

По време на визитите ще се дискутира напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара”, подчерта министърът.

 

Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България. „Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си”, изтъкна министър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!