България заема осмо място в Европейския съюз  по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на  продукти и вина със защитени наименования в МЗХ.
[news]
„Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на  спиртни напитки“, поясни министър Танева. Тя допълни, че големият брой на вписаните продукти се дължи на виното. „Това е секторът, който е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много продукти, което позволи те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева. 
 
Тя допълни, че първите места заемат страни с  много по-големи традиции от нас, като Италия и Франция. „България има много голям потенциал, за вписване в европейския регистър на още храни с традиционен характер. А производителите на тези храни могат да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял”, подчерта Танева. 
 
„Настоящата година е изключително  успешна, защото Европейската комисия одобри 33 промоционални програми, като 4 от тях са на български сдружения. В това отношение ние се нареждаме на второ място заедно с Италия. На първо място, с най-много одобрени програми, е Гърция“, посочи Десислава Танева. 
 
Тя припомни, че първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер. Министър Танева съобщи, че на този етап има подадени още две заявления за регистрация на - „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“. Тя посочи, че в лицето на Министерството и неговите експерти, производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите. 
 
От  своя страна производителите благодариха за добрия синхрон в съвместната работа и си пожелаха традиционните български храни и напитки да се утвърдят и на международния пазар.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!