България има огромен интерес за сътрудничество с Виетнам както в областта на икономиката, така и в търговията и обмяната на опит. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с посланика на социалистическата република в България Ле Дък Лиу. Министърът посочи, че сред възможностите за успешно сътрудничество с Виетнам са бубарството, производството на вино и кисело мляко и обмяната на студенти.
 
Той беше категоричен, че в подкрепа на бизнеса между двете страни България ще съдейства с необходимите документи за патентоване на българското кисело мляко за производството във Виетнам. „Защото интересът в азиатските страни към този продукт е огромен, а и защото българската бактерия лактобацилус булгарикус е изключително полезна за здравето на хората”, подчерта министърът.
 
По отношение на винопроизводството той заяви, че нашите производители изпитват трудности в поддържането на достатъчни количества за големите международни пазари. Затова би било по-удачно Виетнам да изкупува наливно вино с определени параметри, което да се бутилира в азиатската страна под една марка, посочи министърът. По този начин би се гарантирало постоянното присъствие на качествено българско вино.
 
Министър Греков беше категоричен, че предстоящото подписване на меморандум за сътрудничество между България и Виетнам в областта на земеделието, животновъдството и рибарството ще положи основата на нещо много важно, защото документът съдържа ясни, точни и изпълними цели.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!