Съществуват големи възможности за сътрудничеството между България и Тунис в аграрния сектор.
 
 
Перспективите за съвместно производство на селскостопански продукти бяха обсъдени на среща между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министъра на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи, съобщи пресслужбата на българското аграрно министерство.
 
Предстои заседание на съвместната смесена икономическа комисия, която ще обсъди възможностите за икономическо сътрудничество, включително и в земеделието.
 
„Българската земеделска продукция  е предпочитана в ЕС и света. Добре познати са българските зеленчуци, зърнените култури,  месото, киселото мляко, медът, розовият цвят“, подчерта Порожанов.
 
Снимка: МЗХГ
 
Той подчерта, че нашата страна е запазила високото академично ниво на аграрната си наука чрез Селскостопанската си академия и аграрните университети.  Много ценна ще бъде обмяната на опит между двете страни в борбата с болестите по животните.
 
„Земеделието е много важен сектор за Тунис. Имаме определен интерес към производството на семена и зърнени култури.  Искаме и да проучим възможностите за съвместно производство и износ към трети страни. България не е чужда за нас - при нас са работили много инженери и специалисти в областта на земеделието“, заяви министър Джхинауи.