Българските и румънските власти заедно ще искат от ЕК преждевременно изравняване на европейските субсидии за земеделие, стана ясно днес в Брюксел по време на среща на министрите. Българският министър на храните Мирослав Найденов разговаря с  министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Валериу Табара по повод координиране на действията между двете страни за представянето на искането пред Комисията.

Преди влизането ни в ЕС беше договорено българските земеделски производители да взимат по-малко помощи за земеделие, но те да нарастват с всяка изминала година. Според договора периодът, в който субсидиите ще се изравнят между старите и новите страни членки, е 2016 г.  Земеделските производители искрено се надяват да получат по-големи субсидии, тъй като в момента са неконкурентноспособни и субсидиите им в последните две години са без промяна.

Министър Найденов и министър Табара се разбраха да бъде проведена четиристранна среща между ЕК, България, Румъния и Унгария като председателстваща ЕС.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!