България и Кипър могат да извършват обмен на научната и техническата информация и документация, обмен на стажанти, научни делегации и специалисти и провеждане на съвместни селскостопански научноизследователски програми в различни области. Това са част от темите, които бяха коментирани по време на срещата на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с министъра на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Република Кипър г-н Никос Куялис в рамките на работно посещение в град Никозия, съобщиха от МЗХ.
 
Двамата обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството в областта на земеделието и храните и параметрите на бъдещия меморандум между България и Кипър, който ще бъде подписан през 2016 г. Зам.-министър Грудев представи възможностите за увеличаване на реализацията на български селскостопански стоки, които биха намерили добър прием на пазара на Кипър, като: традиционни млечни и месни продукти, плодови и зеленчукови консерви, гъби, мед, вина, минерални води, тютюн и тютюневи изделия, вина, спиртни напитки и др.
 
В рамките на посещението зам.-министър Грудев ще посети опитна станция за изследвания в селското стопанство в гр. Ларнака и лозови масиви с винарна в гр. Лимасол.