Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и министърът на селското стопанство на Република Беларус г-н Леонид Заяц подписаха двустранен Протокол за сътрудничество в областта на селското стопанство, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Това стана ясно след среща на двамата министри в Минск днес. Визитата се реализира след повече от 10-годишна пауза в срещите между министрите на земеделието на България и Беларус.

В Протокола се набелязват стъпките за създаване на работна група в областта на аграрния сектор, която ще развива сътрудничеството и ще си взаимодейства в направленията: селскостопански изследвания и образование; санитарни и фитосанитарни въпроси; селскостопанско производство и производството на семена; технологии за прибиране на реколтата; съвременни технологии за съхранение на селскостопанска продукция; хидромелиорации; животновъдство, включително производство на месо и мляко; рибно стопанство и стимулиране на маркетинга и търговията със селскостопанска продукция. Работната група ще участва и в реализацията на съвместни проекти в областта на селското стопанство.

Министър Греков и министър Заяц се споразумяха и за обсъждане и преподписване на ново междуведомствено споразумение между Министерството на земеделието и храните на Република България и Министерството на земеделието и храните на Република Беларус.

В рамките на официалното посещение се проведоха и срещи с представители на Белоруската държавна селскостопанска академия, по време на които са обсъдени конкретни предложения за обмен на научни сътрудници в областта на селското стопанство. Министър Греков, проведе среща и с г-н Александър Михневич, заместник-министър на външните работи на Република Беларус.

По-късно през деня проф. Греков посети "Минския тракторен завод" и "Берьозавския комбинат за производство на сирена", където подробно се запозна с дейността на двете предприятия. По време на обиколката му са обсъдени и предложения за разширяване на земеделския стокообмен между двете страни.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!