Евродепутати и високопоставени представители на Европейската комисия, водещи международни експерти – университетски преподаватели, лекари и изследователи, пчелари и земеделски производители от България и други европейски държави се събраха в Брюксел за Европейската седмица на пчелите и опрашването. Организатор на мащабното събитие е ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европарламента и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство, създадена по нейна инициатива в Европейския парламент. Специален гост на откриването на специализираната седмица беше българският министър на земеделието и храните Десислава Танева. 
 
Стартът беше даден с откриването на изграденото уникално „Селище на пчелата” на площада пред Европейския парламент. Освен интересни тематични занимания, насочени към запознаване на обществеността с важността на пчеларския сектор, вниманието привличаше щандът на българските пчелари. Те бяха най-многобройната пчеларска група и впечатлиха посетителите с богато видово разнообразие от мед и пчелни продукти, собствено производство. 
 
Веднага след това започна конференцията на високо равнище на тема  „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”. Задълбочените дискусии изведоха на преден план равносметката на постигнатото до момента и необходимостта от разработване на общоевропейски решения на новите предизвикателства пред пчеларския сектор. 
 
„Всички знаем какъв е приносът на пчелите за биологичното разнообразие и колко е важно значението на пчеларския сектор. Здравето на пчелите и опазването на биоразнообразието са тясно свързани. От добрата взаимовръзка между тях зависи в крайна сметка здравето и качеството на живот на европейците. Ето защо е необходимо да сме мобилизирани на всички нива и единните усилия на всички отделни сектори трябва да продължат. Европейската седмица на пчелите и опрашването да се превърне в традиционна за Европейския парламент, за да напомня постоянно за важността на пчелите и да поддържа темата в дневния ред на европейските институции”, заяви Мария Габриел при откриването на конференцията. 
 
България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференцията. Тя допълни, че страната ни е за въвеждане на европейски регистър на пчелните семейства. По думите й, именно подобна база данни би подкрепила сектор „Пчеларство“,  като ще се създадат добри условия за прозрачност и сигурност.
 
България е на 8-мо място в ЕС по производство на пчелен мед. Сектор „Пчеларство” в България е сектор, в който биологичното производство е с най-голям относителен дял от цялото производство – близо 20 %. При другите земеделски сектори биологичното производство тепърва тръгва да се развива”, заяви министър Танева. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!