България договаря домакинство на 9-тия Агро форум на страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай. Това стана ясно след срещи на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Министерство на земеделието на Китайската народна република (КНР). Форумът се провежда традиционно всяка есен в китайската провинция Анхуей и събира страните от инициативата „16+ Китай“.

 

За първи път на срещата на министър-председателите в Букурещ през месец ноември т.г. бе решено събитието да се проведе извън пределите на Китай, като през година домакин ще е всяка една от 16-те държави от Инициативата. Обсъждано е било и изграждането на Центъра за сътрудничество в областта на селското стопанство, който китайското правителство иска да създаде в една от страните от ЦИЕ.

 

„Убеден съм, че избирането на България би било голямо признание за страната ни и ще помогне за развитие на отношенията ни, не само в областта на земеделието и храните“, заяви министър Греков. „България е дългогодишен приятел на Китай и ние ще вървим напред към нашите общи цели“, каза от своя страна г-н Ю Синжун, заместник-генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) и първи заместник-министър на земеделието.

 

Министър Греков представи и концепцията на българската страна за създаването на Центъра. Една от най-важните теми в държавното посещение е била възможността за сглобяване на китайски машини във Вазовски машиностротелни заводи (ВМЗ). Министър Греков и председателят на борда на директорите на ВМЗ Сопот инж. Манол Манолов се срещнаха с представители на фирма LAVOL, която е основният производител на селскостопански и строителни машини в Китай.

 

Договорено бе, до края на месец май, китайски представители да посетят България и да се запознаят на място с условията, които предлага завода. По време на посещението бяха обсъдени и възможностите за износ на българска селскостопанска продукция и инвестиции в България.

 

Министърът на земеделието и храните покани водещи китайски компании да посетят България и да се срещнат с български партньори в областта на производството на зърнени, технически и маслодайни култури.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!