Технологиите, които спомагат за подобряването на контрола над вредителите и болестите по културите, понижават разходите и същевременно се усъвършенстват с всеки изминал ден. Нека ви разкажем за примерни иновации, които са насочени към селското стопанство, пише growingproduce.com. 

Даниел Минев: До 10 години в серийно производство ще има автономни машини

1/ Прецизно използване на хербициди 
Достиженията в сферата на изкуствения интелект, машинното обучение и зрение доведоха до това, че пръскачките точно идентифицират плевелите и ги пръскат с хербициди, без да нанасят вреда на отглежданите култури. Процесът на „плевене“ се осъществява едновременно ефективно и според желаната бързина. 

2/ Механично плевене с помощта на машинно зрение 
Машинното зрение също може да унищожава плевелите. На пазара вече се предлагат агрегати, които идентифицират и механически елиминират плевелите. Един от моделите може да плеви до 20 реда със скорост около 3 км в час. 

3/ Въздушни безпилотни устройства 
Безпилотните летателни устройства се търсят от фермерите, които осъществяват обработка на културите от въздуха. В бъдеще ще става дума не за един агродрон, а за рояк от такива. Използването на няколко малки и маневрени безпилотни устройства, управлявани от компютър, които могат да се заместват едно друго, значително ще подобри процеса на третиране на културите. Самият контрол на работата на устройствата ще се осъществява от един човек. Подобни разработки вече се предлагат на китайския пазар. 

4/ Наземни агроботи и автономни трактори 
В бъдеще наземни, напълно автоматизирани колесни транспортни средства е напълно възможно да заемат своя ниша на пазара за земеделска техника. Те ще изпълняват няколко задачи – плевене, пръскане и др., и то при липсата на необходимост от присъствието на оператор на борда. 

5/ Електрическо плевене 
Този тип плевене ще добие още по-голяма популярност в бъдеще. Представлява проста медна щанга с разпръскваща стрела, която се зарежда с високо напрежение от голям генератор. Когато електричеството достигне до плевела, силата на тока е достатъчна, за да го разруши на мига.