Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд е бивш техникум с дългогодишна история в земеделието и по-специално ветеринарната медицина. Първоначално учебното заведение се е намирало в град Банкя, след което се мести в Костинброд. В момента се обучават 217 ученици, като тенденцията е към леко повишаване на приема. Това е гимназия с минало, но и с много голямо бъдеще, казва директорът Светослав Иванов пред Фермер.БГ.
 
 
„Специално към ветеринарната медицина е имало интерес, има и ще има. Ние сме една от трите ветеринарни гимназии в цяла България, една единствена в Западна България. Имаме ученици и от Костинброд, и от София-град, и от други градове главно от Западна България. Разбира се, и от западните покрайнини от десетина години,“ обяснява директорът.
 
След дипломиране учениците се насочват основно към университетите, за да придобият званието доктор – предимно към Лесотехническия университет в София и Тракийския университет в Стара Загора. Разбира се, не са малко и онези, които се завръщат в родните си места и започват да работят, като създават собствени клиники.
 
„Училището сключва договори с много ветеринарни клиники и институти по животновъдство, в които учениците още в десети клас могат спокойно да практикуват и да виждат нещата как се случват“, казва Иванов.
 
Професионалната гимназия се опитва и сама да си помогне, като активно участва в специализирани програми.
 
„Миналата година завършихме програмата „Региони в растеж“, по която училището спечели проект за милион и триста лева, който обнови абсолютно цялата база. Също така работим по програма „Еразъм +“, като тази година е едната специалност, а догодина са ветеринарите, за да има мобилност на ученици в Западна Европа,“ гордо споделя директорът. 
 
Бъдещето на ветеринарната медицина е в ръцете на всички.
 
„Определено може и трябва българските ветеринарни лекари и съюзи да се обединят, да влязат все по-силно в училищата. Да работим с още повече клиники, лаборатории, институти и прочие,“ обобщава Иванов.