Интервю на Доц. Димитрова директор на Института по лозарство и винарство - Плевен относно развитието на въпроса за преминаването на Института към ИАЛВ. Публикувано в Плевенската преса:

 - Доц. Димитрова, успяхте ли да се срещнете с представители на аграрното министерство?

- Успях да се срещна с началника на кабинета на министър Мирослав Найденов - Николай Пенков, с когото разговаряхме доста дълго време. За мен удовлетворението от тази среща е, че успях да запозная г-н Пенков подробно с работата и с постиженията на института. Но в края на краищата отговор на своите въпроси за съдбата на ИЛВ не получих. Получих уверението, че министърът ще бъде запознат с проведения разговор. Успях най-после да се срещна и с главния секретар на МЗХ Лилия Иванова, макар че, както знаете, повече от седмица ми беше отказвана среща с нея. Изчаках я след работно време и все пак се срещнахме. Разбрах, че тя е запозната с работата на института - преди време е разработвала проект, който ние бяхме започнали да реализираме, но така и не довършихме.

- За какъв проект става въпрос?

- Това е пилотен проект за разработване от наша страна на проекти, които впоследствие да бъдат предложени на лозарската практика. Идеята беше тези проекти да се предложат на големите винарски предприятия, за да може да се инвестира в науката, така както се прави на запад. Почти цяла година колегите от ИЛВ работиха по тези проекти, проведохме и срещи с представители на винарските предприятия. Но постепенно всичко “отшумя”, защото, за съжаление, в България го няма средният винопроизводител, който да има финансови възможности да финансира науката. Ние имаме само няколко големи винопроизводители - те имат и големи финансови възможности, но това не означава, че ще искат да работят с нас. Тогава обясних, че към момента у нас няма добре развит отрасъл - винарството се развива по-бързо, защото те ползваха в началото европейските помощи и успяха да оборудват винарските си предприятия. За съжаление, лозарството не се развива успоредно с винарството и затова реално големите винарски предприятия създадоха свои лозови насаждения, за да си осигурят гроздова продукция. Ето защо липсата на средния бизнес в отрасъла е причината на този етап финансирането на науката да е трудно занятие. Затова и институтът трудно би могъл да се справи, ако е на самоиздръжка.

- Каква част от парите, които са ви необходими, си осигурявате сами?

- От 30 до 50%. Като цяло наука - в каквато и сфера да е - не може да се самоиздържа на 100%.

- Стана ли ви ясно от проведените срещи какво всъщност се случва с института?

- Не съвсем. Разбрах от г-жа Иванова, че процедурата все още не е пред финализиране, но това пък означава, че по нея се работи. Разбрах още, че предложението е било направено в тяхната комисия без да е обсъждано в детайли. Получих и обещание за още една среща, в която да има представители на ИЛВ - Плевен, на Селскостопанската академия, на МЗХ, а и самият Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, който вече е направил предложение за бъдещето на ИЛВ и ИАЛВ.

 - Знаете ли какво е неговото предложение, нали то касае и вас?

- Нямам никаква информация какво представлява планът на г-н Коев. Но не е само това. Разговорът с Лилия Иванова беше преди 2 седмици, но до момента нито среща е проведена, нито някой се е обаждал за каже каквото й да било по въпроса. Затова аз отново започнах да правя опити да се свържа с нея. Историята се повтаря - секретарките й ми отказват! Отказват ми и информация дали обещаната среща ще се състои и кога. А времето тече и всеки момент може да излезе постановление за сливането на института и агенцията. - Искате да кажете, че такова преструктуриране не минава през пленарна зала? - Да, доколкото разбрах, процедурата е доста опростена - въпросът не минава през Народното събрание. Достатъчно е да се депозира предложението на министъра на земеделието и храните и с постановление нещата да бъдат решени много бързо. Затова казвам, че всеки момент е възможно да излезе такова постановление, което за нас означава наистина край. Затова ние предприехме по-крути мерки и помолихме нашите народни представители да бъде направено депутатско питане. Депозирано е, но не знаем кога ще мине, а времето наистина ни притеснява много. - Доц. Димитрова, получихте ли все пак отговор как се решава съдбата на единствен за България научен институт без екипа му дори да е уведомен? - Няма кой да ми отговори. Нали точно това искам да чуя като обяснение - какви са мотивите, на базата на които е решено ИЛВ да премине към ИАЛВ. - Вече има официални становища от всички земеделски институти в страната по въпроса.

Казахте, че сте изпратили и поредно отворено писмо. Какво ще предприемете оттук нататък?

- Да, ние изпратихме поредното отворено писмо, в което продължаваме да настояваме за отговори на толкова много въпроси. Екипът на института е готов да ползва всички законови средства, което включва и стачни действия. Изпратили сме и официална декларация за това до премиера Бойко Борисов и до министъра на земеделието Мирослав Найденов.

- Поне на заплахата за стачка реакция няма ли?

- Не, мълчанието е пълно. И това, че се мълчи, много ни притеснява. Още повече, че на въпрос от наш депутат директно към министър Найденов той е отговорил, че ИЛВ ще премине към агенцията. За нас обяснението е само едно - тихомълком процедурата тече. И то с благословията на Министерството на земеделието и храните и лично на Мирослав Найденов. Затова мога да кажа само едно - няма да спрем да се борим.