Дървото има широкопирамидална корона и достига 8-10 метра височина. Живее 40-50 години. Бадемът е най-сухоустойчивият от отглежданите у нас овощни видове. Встъпва в плододаване рано - на третата-четвъртата година. Добре развито 25 - 30 годишно дърво може да даде до 100 кг и повече плодове. Ядката на културните сортове е сладка, а на дивите форми - горчива. Всички бадемови сортове се нуждаят от чуждо опрашване. Между тях се срещат напълно семебезплодни и взаимнобезплодни сортове. Ето защо не бива да се засажда само един сорт или сортове от една и съща група. 


Изисквания към климата и почвата. Бадемът успява най-добре в места с къса и без големи температурни колебания зима, с ранна и топла слънчева пролет и продължително лято. Местата с повратни студове са неблагоприятни. По-устойчив е от кайсията и прасковата. През дълбокия зимен покой плодните пъпки могат да пострадат при температури под -22 до -24 градуса Целзий, а клонките, клоните и стволът мръзнат при по-продължителни застудявания под -27 градуса. С пролетното пробуждане чувствителността към студ расте. През бутонизацията пъпките мръзнат при температура под -8 градуса, а непосредствено преди цъфтежа страдат при температури под минус 3-4 градуса. За напълно отворените цветове в масовия цъфтеж са опасни и застудявания от минус 1,5 до минус 2,5 градуса. Младите завръзи мръзнат при минус 1 до минус 1,5 градуса. 


У нас бадемът успява до 600 м надморска височина.
Този вид има дълбока коренова система и притежава способност да хвърля част от листната маса при засушаване, което го прави по-издържлив на суша. Той обаче реагира много положително на напояване при засушаване, като добивите могат да се удвоят. Макар и най-малко взискателен към почвата между отглежданите у нас овощни видове, бадемът не се развива добре на твърде бедни и плитки почви, както и на много тежки неотцедливи, студени почви с близки подпочвени води. Предпочита почви с неутрална реакция. Изисква по-дълбоки почви.


Сортове. Бадемовите сортове се делят на книжночерупкови, мекочерупкови и стандартночерупкови - полутвърди. 
Нон парел - произхожда от Калифорния, проявява се като родови сорт. Плодовете са средно едри, продълговати, с извънредно крехка черупка, ядката е добре развита, с приятен вкус и аромат. Зрее през втората половина на август. 
Десертен - дърво с умерен растеж, плодът дава изобилно и редовно. 
Приморски - руски сорт, дърво със среден до умерен растеж като плодовете са средно едри, черупката крехка, ядката единична, сладка и слабо ароматна. С много добро качество, узрява през втората половина на септември. 
Дабков сорт - местен сорт, разпространен във варненско. Дървото е средно, с добро и сравнително редовно плододаване. Плодовете са средно едри, конусовидни, със заострено връхче и ароматична ядка с много добро качество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лешник

Къпини

На какви почви виреят различните видове овощни дръвчета