Над 190 хил. яйца възбраниха инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на проверките във връзка с празниците Великден и Гергьовден, отчетоха от агенцията. За период от 1 месец от Агенцията по храните направиха 4467 проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна. 

Възбраната за употреба обхваща 160 334 бр. яйца клас „А“ и 32 500 бр. яйца клас „Б“, както и 1 445 кг. от животински произход (яйчен меланж, агнешко месо, свински субпродукти и сланина, пилешки разфасовки, прясно мляко, рибни продукти), 59 кг. от неживотински произход (малотрайни сладкарски изделия, локум, салати). 

Временно затворени са 7 обекта от търговската мрежа, заведения за обществено хранене и пакетиращи центрове за яйца, съобщават още от БАБХ. 


По време на засилените проверки Агенцията е взела проби от яйца с произход Румъния, Украйна, Латвия, Полша и Чехия, проби са взети и от агнешки разфасовки с произход Нова Зеландия и Испания.

Целта на проверките бе установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за изминалите празници храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене е акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход, безопасност на храните и др.

Сред най-честите нарушения, установени от инспекторите, са несъответствие в сградния фонд и технологичното оборудване, хигиената, предлагане на размразени продукти като охладени, изтекъл срок на годност, липса на лични здравни книжки (ЛЗК), липса на етикет на български език на различни продукти, некоректно обявена страна на произход на агнешко месо или необявена такава и други.