Ще бъде увеличен броят на вземаните проби за изследване за болестите Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете (АЧС) и Класическа чума по свинете (КЧС), Бруцелоза по дребните преживни животни, Ку-треска, Нозематоза по пчелите.

Ковид мярка: Има ли несъразмерност в потребностите на секторите и тяхното подпомагане?

Това предвижда новата Национална програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите, която вече е одобрена от Министерски съвет и ще бъде в изпълнение до 2024 г. Тя бе обсъдена на среща между представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз (БВС).

В нея са заложени редица нови елементи на база на анализи на изпълнението на предходната програма. Един от тях е програмата „Инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест, левкоза“, която цели скрининг срещу тези заболявания и поетапно добиване на свободен статус за страната. Тя ще бъде на доброволен принцип, уточняват ветеринарните власти.

Междувременно Агенцията запозна студенти от четвърти и пети курс във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора с възможностите за стаж и работа, които предлага. 

Във връзка с оптимизацията на работата БАБХ има нужда от много на брой подготвени кадри, коментира пред бъдещите ветеринарни лекари Ангел Мавровски, заместник-изпълнителен директор на БАБХ с ресор „Здравеопазване на животните“. 

Той ги покани да се присъединят към екипите в направленията „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, „Граничен контрол“, „Лабораторни дейности“, „Ветеринарно-санитарния контрол“, в Централно управление или в 28-те областни дирекции. Опция за младите, които предпочитат да развиват научна дейност, е работата в НДНИВМИ – София.