Българската агенция по безопасност на храните кани пчеларските сдружения на събеседване по проблемите на пчеларския сектор. Срещата ще се състои на 19 април, вторник, от 13:00 часа, в Централно управление на Агенцията.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Първата тема ще бъде нелегалният внос на ветеринарномедицински продукти за пчели. След това ще бъде представена презентация на тема „Пчелите и устойчивата употреба на пестициди“.

Представителите на пчеларските сдружения ще могат да изложат и дискутират всички теми и въпроси, които са важни за бранша, със заместник-изпълнителните директори д-р Ангел Мавровски и проф. Оля Караджова.

Седмица по-рано експерти на Агенцията се включиха в дискусия за съвременните предизвикателства пред растителната защита. Тогава стана ясно, че през месец юни 2022 г. се очаква законодателно предложение на ЕК за Регламент за устойчива употреба на ПРЗ. В него се обръща внимание на интелигентните технологии и прецизното земеделие като начин за по-добро разпръскване, например чрез дронове и GPS технологии.