Няма данни за доставка на заразени със салмонела пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, уверяват от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на медийни публикации.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

На 16 юни България е получила уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество, че е възможно да има салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Проучва се съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от бактерията S. Braenderup. 

Към уведомлението няма лабораторни доказателства за наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. България е включена за насочване на вниманието, като не са дадени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора.

На 30 юни е получена нова информация за доставка на пъпеши отвън, които биха могли да са източник на салмонела. Доставени са от Нидерландия до една българска фирма. При проверка на нейния склад става ясно, че фирмата е получила една доставка от 700 кг на пъпеши от Хондурас в началото на март и две доставки от по 980 кг на пъпеши от Бразилия в началото на март и началото на април.

Към момента всички пъпеши са изкупени, няма нови доставки от Бразилия и Хондурас. Няма данни и за доставки до други български фирми. Пъпешите, които се проверяват сега, са само с български произход, уверяват от Агенцията по храните. Според здравното министерство няма и случаи на заразени с тази бактерия потребители.