Агнешко месо, внесено от Северна Македония, и до момента не се предлага, показват проверките на БАБХ покрай празниците. 

Внимавайте при продажбата на агнета преди Великден!

Те започнаха на 7 април, а последната е направена съвместно между Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите и Асоциация „Активни потребители“ на „Женския пазар“ в София. При нея не са констатирани нарушения в предлагането на агнешко месо и яйца, твърдят от БАБХ.

„Прави впечатление, че месото в търговската мрежа е основно с български произход“, обясни Бистра Иванова – началник отдел в ОДБХ София-град.

За трета поредна година родното агнешко е маркирано със син печат, а произведеното извън страна е с червена маркировка, дори животното да е минало през българска кланица, преди да дойде до пазара.

От 7 април досега у нас са доставени около 40 пратки яйца с произход от ЕС, в това число 29 пратки от Полша. Всички те се изследват за наличие на замърсяване със салмонела, като към днешна дата няма положителни проби.

Проверките по отношение на безопасността на традиционните храни за Великден и Гергьовден продължават до 7 май включително. Дежурни инспектори в ОДБХ в цялата страна приемат сигнали за нередности и през почивните и празничните дни. 

Гражданите могат да подават сигнали и на горещия телефон 0700 122 99, както и през онлайн формата на сайта на БАБХ.