Не са открити несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ден след като председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков обяви, че германски картофи се продават за български. 

Проверка установи: Хранителни вериги продават германски картофи за български

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по публикации в медиите, посочват от агенцията. 

“БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката, но такова не беше осигурено от НАК”, се посочва в съобщение до медиите. 

Агенцията има готовност за извършване на съвместни проверки и с другите две институции, до които асоциацията е заявила в своята позиция, че ще сигнализира за нарушения - НАП и Комисията за защита на потребителите.

От агенцията посочват, че до този момент официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ. 

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите в търговска зала на магазините съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител, отбелязват от БАБХ и добавят: 

“В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи”.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно, става ясно от съобщението.