Все пак ще се пръска с неоникотиноиди в Северна България заради намножаването на царевичния хоботник. Това стана ясно от провелото се в сряда, 18 януари, над два часа заседание на Комисията по земеделие.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 


На него по молба от Националния браншови пчеларски съюз бяха изслушани заместник министрите на земеделието Крум Неделков и Валентин Чамбов, както и експерти, пчелари и зърнопроизводители.


“Пчеларският бранш в момента е в много тежко състояние, като допълнително тези хора страдат от използването на пестициди в някои случаи повече отколкото е необходимо.
Преди време ЕП забрани използването на неоникотиноидните пестициди, които доказано вредят на пчелите. Вратичка обаче позволяване на използването на някои пестициди. България най-редовно се опитва да се възползва от дерогации, като тази година е поискала такава за царевицата и слънчогледа не само за Северна, но и за Южна България”,изтъкнаха депутати.


В действителност е позволена дерогация на два такива препарата, но само за царевица и само за Северна България.


Депутатите попитаха експертите дали има конвенционални или био препарати за справяне с царевичния хоботник и ако нямаше дерогация, това означавали, че ще има на 100% загуба на царевицата. Защото ако не - това означава, че ще има 100% загуба на пчелите.


Отговор на въпросите даде Оля Караджова, заместник изпълнителен директор на БАБХ, която подчерта, че само за миналата година са извършени около 6 000 проверки, свързани с ПРЗ.


На въпроса за наличието на конвенционални препарати, тя уточни:
“Имаме два регистрирани конвенционални продукта за растителна защита, които обаче трябва да се използват през вегетацията. Няма нито конвенционален продукт, който да е одобрен към момента за третиране на семена. Освен това това е един много специфичен почвен неприятел. Той е опасен за посевите около 10 дни. Затова учени от Румъния, където също има такова нашествие, след тестове, установяват, че това е най-ефективното и евтиното средство за борба с този конкретен вредител. Освен това те правят и сравнение между конвенционален продукт през вегетацията и третиране на семена, и се установява, че разликата е 90% загуба”, коментира тя.


По думите й когато Съветът по продукти за растителна защита е взел решението за дерогация, са разгледани всички налични и събрани данни, както чуждестранен опит и становища от институции.


Оля Караджова отрече твърдение на пчеларите, че съветът е таен и обясни, че заповедта за него, както и членовете, могат да се открият на сайта на БАБХ.

 


Тя оспори и твърдението, че България постоянно се възползва от дерогации.


“Първата дерогация на неоникотиноиди е от 2017 г. насам. България преди около месец беше похвалена затова, че не използва много дерогации използва. Ние не използваме дерогации толкова често. Само когато е необходимо. 
Имаше дерогация и за слънчоглед. Съветът гласува против, защото това е медоносна култура и е много предпочитана от пчелите, докато при царевицата разгледахме таблица на EFSA за посещаемост на културата от пчелите и тя е съпоставима със захарното цвекло”, добавя Караджова.


По думите й дерогацията ще важи за области за цяла Северна България, но при третиране на семената, ще се прави строг контрол по време на сеитба и на приложението на тези препарати.


Тук не говорим за неразрешени продукти и нерегламентирана употреба. Да, доказано е, че неоникотиноидите са вредни за пчелите и затова са забранени. Но този хоботник наистина причинява огромни щети. На места има презасяване на площите и тотално унищожаване. Това е неприятел, който за 10 дни унищожава реколтата напълно”, заключи Оля Караджова.