Усилено се работи по създаването на оборудвана държавна лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево”, но тя може да заработи най-рано след шест месеца, заяви в ефира на bTV новият стар директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов.

Крум Неделков: Спряна е съмнителна обществена поръчка на БАБХ

През това време пробите от границата ще продължат да се изследват в Централната лаборатория в София, увери той, като допълни, че в момента се полагат усилия за увеличаването на нейния капацитет.

Директорът на БАБХ повтори тезата на служебното ръководство на агроминистерството, че старият модел на работа на ключовия граничен пункт няма да бъде върнат, както и дейността на скандалната фирма „Евролаб 2011”, макар че именно под ръководството на Вълчанов при предишното му управление стартира обществената поръчка, която доведе до нови 10 години гаранция на монополния фитосанитарен граничен контрол.

"Аз не съм избрал тази фирма. Имаше напълно прозрачен конкурс по Закона за обществените поръчки и по този конкурс можеха да кандидатстват абсолютно всички фирми. Когато е обявен конкурсът, все още държавата нямаше готовност да поеме тази дейност. Ние нямаме акредитирана лаборатория, която да разполага с необходимия капацитет и да поеме работата на фирмата "Евролаб 2011", увери Христо Вълчанов.

Той коментира, че в момента държавата трябва да изпълнява съдебни решения, след като съдът върна „Евролаб 2011” на границата и подчерта, че се плащат ежедневни глоби заради недопускането на фирмата.

Впечатление направи и неговата версия за фитосанитарния контрол по времето а тази фирма. "Държавата не е допускала тонове с храни с пестициди да влизат на наша територия. 90% от тези товари влизат в България, но са предназначени за други държави, които имат собствен контрол", каза още Христо Вълчанов.