През есента на миналата година стана ясно, че се работи по въпроса животновъдите вече да имат достъп до Интегрираната информационна система (ИИС) на БАБХ, за да могат сами да подават данни за животните в своите обекти и да следят информацията за тях.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

За да бъдат предварително подготвени и достатъчно осведомени, собствениците и/или ползвателите на животновъдни обекти трябваше да се запознаят с инструкциите за получаване на достъп и с ръководството за работа със системата. 

Както при всяко нововъведение обаче и тук стопаните имат въпроси, затова потърсихме отговори на някои от тях директно от БАБХ. Ето какво ни отговориха и то в рамките на 24 часа.

Използването на ИИС от животновъдите не е задължително

БАБХ като компетентен орган предоставя възможност за гарантиран достъп на стопаните до информацията за животните им в базата данни. Това задължение е вменено на агенцията от Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/520 на Комисията от 24 март 2021 г. за определяне на правила за прилагането на Регламент (ЕС) 2016/429 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на проследимостта на някои отглеждани сухоземни животни, и се прилага от 21.04.2021 г. 

Засега не е определен периодът за включване в ИИС на БАБХ-ВетИС след заявяване на достъп от фермерите

При стартиране на тази възможност ще бъдат уведомени всички заинтересовани лица. Приоритетно ще се предоставя достъп на собствениците или ползвателите на животновъдни обекти с идентифицируеми животни – едри и дребни преживни животни, свине.

Достъпът на фермерите, които влизат в системата само за справки, няма да се прекратява

Влизането в нея, дори само за разглеждане и за справки, се счита за активност и такъв потребител не се деактивира.

Предоставяне и прекратяване на достъп може да се извършва многократно при наличие на основания за това

Например, ако фермер заяви преустановяване на дейност, достъпът му ще бъде прекратен. Ако същият фермер след време възстанови дейността, то той може отново да заяви и да получи достъп до системата.

В Инструкцията за предоставяне на достъп до ИИС на БАБХ е посочено, че ако се установи, че потребителят използва системата за други цели, освен регламентираните, достъпът може да се прекрати служебно. В такива случаи, в зависимост от вредите от неправомерните действия на потребителя, БАБХ ще предприеме съответните законови мерки.