БАБХ да контролира търговията на дребно с непакетирани биологични продукти, предвижда проект на Наредба за прилагане на правилата за биологично производство. С това предложение обаче не са съгласни браншови представители, изпратили своето становище до ресорното министерство.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и Национална био асоциация (НБА) не подкрепят така предложената промяна на системата на контрол. Те считат, че основната роля на БАБХ трябва да остане контрол на пуснатите на пазара биопродукти. 

Техните опасения са, че Дирекция „Биологично земеделие“ в МЗХГ едва ли ще може да следи за работата на БАБХ предвид особения статут на агенцията. Така БАБХ ще изпадне в ситуация сама да се контролира. 

Биопроизводители: Одържавяване на контрола ще срути и без това крехкото доверие в биологичното производство в България извън страната. 

„Общото мнение на колегите, които са имали неведнъж взаимоотношения с БАБХ, е, че служителите в тази институция нямат компетенции и познания по основни понятия в биопроизводството“, мотивират се от бранша.

Според тях към момента липсват достатъчно аргументи дали добавянето на подобни контролни функции на БАБХ ще подобри ситуацията в биосектора. И в момента Агенцията има предостатъчно контролни функции и работа при общия контрол на храните, като има какво още да се оптимизира и подобрява. 

„Натоварването й с допълнителни и нетипични към момента функции би отнело от ресурса й и би предизвикало объркване в регламентирането на целия сектор“, убедени са от БАБ и НБА. 

Затова асоциациите предлагат от проектонаредбата да отпадна текстовете, в които се вменяват функции на контролиращо лице на БАБХ. Към нея е разработен и Каталог със санкции, за който явно тепърва ще се чува.