В периода от 13 до 24 април, включително Великденските празници инспекторите от БАБХ са извършили 4338 проверки. При тях са издадени 60 акта за административно нарушение и 365 предписания. 147 от проверките са по жалби и сигнали на граждани, съобщават от Агенцията.

Хванаха 24 тона вносни домати и пипер с пестициди

Насочени за унищожаване са 1503 кг храни и 198 л прясно мляко. Нарушенията, констатирани при проверките, са били свързани основно с предлагане на храни с изтекъл срок на годност; без етикети и/или без здравна и идентификационна маркировка; липса на регистрация на обекти по чл. 12 от Закона за храните.

БАБХ: „Контролът с фокус върху традиционните за празниците храни остава засилен и за Гергьовден, до 8 май.“

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо се следи за наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от български). Проверява се също дали търговците дават на видно място информация за страната на произход на месото и за правилното му съхранение. 

По време на празничните дни – на 1 май и на 6 май, ще бъдат осигурени дежурни служители в Агенцията, които да реагират на сигнали на граждани. Такива се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99, и през онлайн формата на сайта.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ветеринари: БАБХ нарушава закона

БАБХ: Вижте изискванията за клане на агнета във фермата

БАБХ спря 20 тона вносни краставици и зеле с пестициди