Българската агенция по безопасност на храните започва проверки във фермите за качеството на суровото краве мляко. Инспекцията ще бъде извършена по определен чек лист и ще бъде попълвана на таблет. Тази проверка ще влиза в информационната система, така че разминавания и компромиси много трудно ще се случват. Това заяви по време на пресконференция изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Д-р Илиев обяви още, че пробите, които ще бъдат взети от официалните ветеринарни лекари ще бъдат анонимни, т.е. те ще пристигат анонимно до лабораторията и тя ще работи върху анонимен резултат. В началото БАБХ ще работи само с две държавни лаборатории, докато установи какво е положението с качеството на млякото в страната. След това предстои да бъдат разписани и стъпките за самоконтрол. Това е единственият изход да дадем възможност на почтения бизнес да е на пазара в Европа и да изнася и в Китай, заяви д-р Дамян Илиев.
 
 
Фермер.БГ припомня, че в края на миналата година Mинистерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните изготвиха план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко. Планът включва 6 основни мерки - актуализация на законови и административни мерки, разработване на стратегия за лабораторен анализ на резултатите от изпитването на млечните проби, промяна на настоящата система за вземане на проби за сурово мляко, актуализация на  ВетИС системата в БАБХ, ще се направи повторна проверка на фермите за краве мляко, за да се  гарантира, че млечните продукти, които се пускат на пазара на ЕС отговарят на европейските изисквания, ще се извършват непрекъснати официални проверки на база на оценката на риска за всички млекодобивни стопанства и млекосъбирателни центрове (МСЦ) в населените места и на изкупвачите на сурово мляко за спазване на националното законодателство и това на ЕС.
 Благодарение на изготвения  план няма да бъде спрян достъпа на българското мляко и млечни продукти на европейския пазар.
 
При подписването на договора за присъединяване на България към ЕС българският бизнес в млечния сектор получи възможността да преработва все още неотговарящо на изискванията на ЕС сурово краве мляко, предназначено само за национален пазар в рамките на определен преходен период от време. Според действащата правна мярка на ЕС преходният период приключи на 31.12.2015 г. След тази дата производството и предлагането на краве мляко ще бъде аналогично с другите държави в ЕС и в съответствие с Регламент 853/2004 ЕО.