Масови проверки на животновъдни обекти, където се отглеждат коне, започват от днес по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
 
 
Проверката е във връзка с констатирания случай на нехуманно отношение към животните и нерегламентирано движение на коне в Осоговската планина край Кюстендил, съобщи пресслужбата на Агенцията.
 
Десетки коне се оказаха изоставени в Осоговската планина под връх Руен без храна, като част от тях са загинали от студ и глад. Случаят беше разкрит от туристи, които алармираха за трагедията в социалните мрежи.
 
Директорите на регионалните структури на агенцията трябва да създадат организация за поетапното извършване на документални и физически проверки на обекти и на пасища за спазване изискванията на действащото законодателство в областта на хуманното отношение, идентификацията и здравеопазването на еднокопитните животни.
 
Проверките на обектите ще бъдат извършвани съвместно с представители на общинските администрации, допълниха от БАБХ.
 
Директорите на Областните дирекции по безопасност на храните ще докладват всяка седмица на изпълнителния директор за всички констатирани нарушения в действащото законодателство и за предприетите от тях действия за отстраняване на констатираните несъответствия.