От днес, четвъртък Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверка за качеството на млякото и в по-малките ферми, съобщи изпълнителният директор д-р Дамян Илиев, цитиран от БНР. 
 
До момента Агенцията по храните е проверила качеството на млякото в 1200 от най-големите  ферми в България. Проверките са част от екшън- плана, който Агенцията изпълнява като последен опит на страната ни да докаже на Европейската комисия, че млякото, което се произвежда у нас, отговаря на европейските изисквания и млечните храни имат място на европейския пазар.
 
След трикратно отлагане Брюксел вече иска завишен контрол и само качествено мляко от българските ферми. Директорът на агенцията Дамян Илиев  коментира резултата от първите проверки: 
 
Имаше много ферми, които не отговаряха на изискванията, но искам да ви кажа, че при втората проверка резултатите са по-добри.
Фермите с лоши резултати имат срок да се поправят до края на май. След това продукцията им няма да се ползва за прясно и кисело мляко: По регламент млякото, което не отговаря на изискванията, ще го допуснем, за да се прави сирене с 60 дни зреене, обясниха от Агенция.
 
Фермерът Танчо Колев обаче коментира, че мерките ще засилят сивия сектор :
В момента градим сива икономика. Ние унищожаваме. Това мляко няма да се хвърля. Ще влиза нощно време в мандрите, но ще влиза.