Агенцията по храните призова населението да се обръща към местните власти, когато се налага изхвърлянето и загробването на животински отпадъци.

Чумата: Ще се стигне ли до принудително умъртвяване на прасета?

Ветеринарните власти публикуваха разяснения как стои този въпрос по закон, след като край сливенското село Гавраилово беше открито незаконно гробище на свине, а сред местните хора случаят породи страх от екокатастрофа

Животинските отпадъци в района са били изхвърлени миналата седмица на нерегламентирано място, без да се вземат достатъчно мерки за безопасност.

Непоносимата миризма от разлагането на животинската маса се разнесе на километри и се наложи намесата на спешния телефон 112 и полицията.

Агенцията: „Във връзка с подадени сигнали за изхвърляне на отпадъци от свинско месо на нерегламентирани места, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че съгласно чл. 133, ал. 2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметовете и кметските наместници следва да организират обезвреждането на странични животински продукти.“

Ветеринарните власти допълниха, че в определените от закона мерки е включено предпазването на околната среда от разпространение на зарази по животните и хората.

БАБХ уточни, че контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници, които определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти.

От Агенцията увериха, че извършват постоянни проверки за изпълнението на мерките за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

БАБХ: Всички експерти на БАБХ в страната са в постоянна комуникация с областните епизоотични комисии с цел прилагане на превантивни мерки за недопускане на зарази, вследствие на нерегламентирано унищожаване.

Оттам призоваха също за спазването на всички определени от закона мерки, свързани със загробването на животински отпадъци.

Всички новини по темата вижте ТУК