Само за ден ветеринарните власти оповестиха 4 нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). Най-големи ще бъдат загубите в свинекомплекса в село Брестак. Със своите почти 40 хиляди животни той е един от най-големите във Варненско.

Чумата не подмина още една индустриална ферма

Според д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче не може да се каже, че започва нова вълна на заразата, а че тя просто продължава да се разпространява. 

Д-р Чобанов: „Чумата ще продължи да се разпространява, докато не се научим да се предпазваме от нея.“

По време на пресконференция във Варна експертът изнесе повече информация за новия поразен от чумата свинекомплекс, чийто собственик се оказва един и същ с този на пострадалия на 3 януари друг индустриален обект – в шуменското село Никола Козлево.

„Генералната цел е запазване на заразата вътре в свинекомплекса и недопускането ѝ извън обекта и заразяване на други обекти. В страната трябва да започнат да се спазват правилата“, коментира д-р Чобанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Тепърва ще се изяснява как вирусът е пробил биосигурността в двата обекта, дали са си го прехвърлили един на друг или е влязъл самостоятелно. Преди броени дни шефът на БАБХ проф. Паскал Желязков предположи, че може да става дума за плъхове, които са преминали металните ограждения. 

„Всички прасета бяха доста стриктно изтребени навсякъде около големите свинекомплекси. Въпреки всичко заразата е успяла да влезе по някакъв начин. Евентуално от транспорт или някой от служителите я е вкарал вътре“, предполага пък областният управител на Варна – Стоян Пасев.

Според д-р Чобанов в която и да е европейска страна, където заразата е проникнала, тя продължава да съществува. Единствено Чехия е успяла да ограничи появата й и то само при дивите свине, но там става дума за малък горски участник без много свинеферми в близост, уточнява експертът.

Следете темата ТУК.