Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря 20 тона зеле и краставици с наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от ведомството. Пратката е трябвало да влезе в страната ни през "Златарево" - граничен контролно-пропускателен пункт на границата със Северна Македония.

Унищожават 5 тона турски домати

Агенцията е забранила влизането и търговията в България на 17 300 кг зеле и 4 500 кг краставици. Зеленчуците ще бъдат насочени за унищожаване или връщане в страната на произход.

Пробите за лабораторно изпитване са взети в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Резултатът от анализите е получен вчера, 8 април 2020 г.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Поради наличие на остатъчни вещества от пестициди, вчера БАБХ спря 5 тона домати на контролно-пропускателния пункт с Турция "Капитан Андреево". Цялото количество е възбранено, не е допуснато до търговските обекти у нас и е насочено за унищожаване.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отговор от БАБХ: Мобилните инсинератори са под контрол

ДФЗ отпусна 5 млн. лв. de minimis за продажби на оранжерийна продукция

Без паника: Родните краставици са вече на пазара