От днес БАБХ въвежда извънредни мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит и в Северна България. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна.

 

Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол.“ Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев на пресконференция, където представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и предприетите мерки от страна на БАБХ, във връзка с констатираните огнища на Заразен нодуларен дерматит. Той обяви, че е констатирано ново огнище на болестта в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово.

 

„Основното нещо, което трябва да направят фермерите е да предприемат тези действия, за които сме ги предупредили. Има инструкции на нашата страница какво се прави във връзка с борбата с векторите”, подчерта д-р Дамян Илиев и допълни, че на службите по места е разпоредено да припомнят на фермерите как да свършат тази работа. 

 

[news]

 

„Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане. Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна“, каза още д-р Илиев и допълни, че се забранява провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

 

„Възможно е причината за поява на заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е подвъдено по никакъв начин до момента", коментира д-р Илиев. „Освен ограничителните мерки уговаряме възможности за борба със всички летящи вектори да напръскаме по поречията на реките, които са граничещи с Турция и Гърция - Струма, Места, Марица”, посочи директорът на БАБХ. 

 

Д-р Дамян Илиев обясни, че към момента не се налага ваксинация. По думите му основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация. Това ще доведе до големите икономически загуби. „Ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит също и не дава очакваните резултати.

 

В Гърция беше проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта“, отбеляза д-р Даман Илиев. Той посочи, че в края на 2015 година в Турция е имало 451 регистрирани огнища на заболяването, а в Гърция 116. От началото на тази година новите огнища в Турция са 11, а в Гърция 3. Болестта се пренася изключително лесно, като основен преносител са кръвосмучещите насекоми (куликоиди, мухи, комари, кърлежи), но се разпространява и при контакт между животни, може да бъде пренесена и механично. Д-р Илиев е категоричен, че единствения начин да се спре разпространението на заболяването в страната е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни. „Така свеждаме до минимум вероятността да се заразяват вектори (насекоми) от болни животни“, добави той.