Съмненията за възникване на ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в голям индустриален свинекомплекс у нас, за които Агри.БГ писа, за съжаление са потвърдени. 

Съмнения за АЧС в голям свинекомплекс у нас

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви ново огнище на опасната зараза в индустриална ферма за угояване на прасета в село Никола Козлево, област Шумен. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни.

Положителният резултат от пробите е потвърден в късния следобед днес, 3 януари, от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

От Агенцията по храните съобщиха, че са предприети мерките за контрол и ликвидиране на заболяването по правилата на европейското и националното законодателство и по Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, община Никола Козлево, област Шумен.

Създадена е и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Никола Козлево, и село Писарево, община Нови пазар.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания.

Свиква се областна епизоотична комисия утре, 4 януари 2020, от 10 часа в Областната администрация на Шумен.

Следете темата ТУК.