Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направи реклама на гръцките зеленчуци, което се разтълкува веднага от земеделците в Благоевградския регион като "мечешка услуга."  

 

Повод за раздразнението им е масово тиражираната във всички български медии проверка на ГКПП Кулата - Промахон, която БАБХ осъществи в четвъртък. 

 

Проверени са 11 превозни средства и отчетените от агенцията резултати са, че "не са открити установени нарушения по отношение на качеството, етикетировката на продуктите". Причината БАБХ да започне проверки е едномесечната блокада по границата с Гърция, заради която има опасност в страната да влезе развалена земеделска продукция. От съобщението на БАБХ обаче не става ясно дали зеленчуците са били проверявани за остатъчни химикали, каквито традиционно съдържат вносните зеленчуци, или проверките са били предимно по отношение на документацията.

 

Междувременно малките и средни земеделски производители от региона на Петрич и Благоевград отчетоха сериозно търсене на тяхната оранжерийна продукция и съществено увеличение на доходите им от продажби. Блокадата на границата се отрази макар и за кратко много положително за местното фамилно фермерство, което традиционно е подложено под ценовите удари на нелоялната конкуренция и контрабанден внос от Гърция и Македония.