Както Фермер.БГ първи съобщи вчера, сформиран е координационен кризисен щаб за борба със Синия език. В него участват експерти от Земеделското министерство, Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и представители на животновъдните браншови организации.

 

Кризисният щаб се събра снощи за първо заседание. Сред първите мерки, набелязани от членовете му, е разпореждането от земеделския министър БАБХ да издаде заповед с подробни указания за загробване на умрели от Син език животни – особено в районите, в които екарисажните коли не могат да стигнат.

 

Кризисният щаб ще се събира в спешен порядък при необходимост. Още вчера пред Фермер.БГ министър Васил Грудев заяви, че първата помощ, която МЗХ може да окаже, е по-скоро логистична.

 

Както обеща, министърът е разпоредил във всички общински служби по земеделие да бъдат разкрити горещи телефони, на които фермерите да могат да подават сигнали. От земеделските служби ще помагат за връзката с ветеринарните лекари. Централният координационен щаб ще се намира в София.

 

На заседанието на Кризисния щаб е била обсъдена и необходимостта от ваксиниране на животните. Това е възможно да стане след подкрепа, включително и финансова, от ЕС. Според фермери, масова ваксинация на животните срещу Син език е възможна през пролетта на следващата година.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!