Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) изпрати официални писмо по президента Росен Плевнелиев, с което биопризводителите настоява за незабавна намеса в конфликта между МЗХ и ДФЗ. Според БАБ случващото се между двете институции трябва да влезе за разглежзане в Съвета за национална сигурност и да бъдат взети спешни решения.

 

„Обръщаме се към Вас с голямо притеснение от случващото се в Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) и срамните спектакли, които се разиграват между двете институции – Министерство на земеделието и храните и ДФ Земеделие. За съжаление към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме пред прага на загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти.

 

Последните събития доведоха ДФЗ до състояние, в което да няма легитимно ръководство и до невъзможност за взимането на каквито и да е решения. В момента тече процес на подписване на договори по много мерки, крайният срок
за които беше 30 юни 2014 г. Ръководството твърди, че тези договори са подготвени и подписани от изпълнителния директор с дата 30 юни, но ако това не е така, при евентуална смяна на ръководството, никой друг не би могъл да подпише тези договори със стара дата.

 

Това ще доведе до практически фалит десетки земеделски производители и предприемачи, които вече са получили писмо за одобрение на проектите и ги изпълняват”, пишат в писмото си Плевнелиев биопроизводителите. Те заявяват категорично, че проблемът засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти.

 

“Той е не по-малко застрашаващ сигурността на страната от банковата криза, тъй като ДФЗ оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалният мир в малките населени
места, където земеделието е основният поминък на хората.

 

Призоваваме Ви да търсите спешно решение по въпроса, ако е необходимо чрез поставянето му и на вниманието на Съвета за национална сигурност и вземането на политическо решение за необходимите персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения”, заявяват от БАБ.

 

ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛЕВ ОТ БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ "БИОПРОДУКТИ"

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!