Цената на хляба тази година няма да се повиши. Това каза пред Фермер.БГ Борислав Богданов, зърнопроизводител и хлебопреработвател от Разград. "Има пазарна конкуренция, при която, ако ние увеличим цената, едва ли ще ни последват още двама или трима производители при положение, че в нашия град те са пет или шест", коментира Богданов.

 

Цената на пшеницата пада. В момента фуражната пшеница се изкупува на пристанище Варна на цена 300 лв, а тази с протеиново съдържание над 11% - 320 лв. За нас в Разград това означава 280 лв от място, обяснява още хлебопроизводителят.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


Върху цената на хляба може да повлияе повишаването на цената на тока и цената на газа, смята Богданов. Ние плащаме страшно много за енергия – това трябва всеки да го знае. Например през месец октомври миналата година фирмата ни е платила 63 хил. лв само за ток, газ и горива. В Турция, например, токът за производството е двойно по-евтин, а за същия период в Чикаго, САЩ бих платил тройно по-малко за производството, изчислява Борислав Богданов. Преработка на пшеницата в България няма, а като няма такава автоматично се превръщаш в икономически аутсайдер. Нямаш място на пазара.

Цената на хляба отдавна не е определяща за разходите на едно домакинство. В световен мащаб консумацията на хляб намалява. Така е и в България, която следва световните тенденции.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!