Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) постави основите за бъдещо сътрудничество и пласиране на българско аграрно производство на Изток. Изпълнителният директор на Асоциацията Ивайло Тодоров и членове на АЗПБ – Георги Балджиев и Станислав Йорданов, се срещнаха с представители на аграрния бизнес в Китай, за да обсъдят възможности за износ на земеделска продукция към азиатската страна. 
 
Китайските бизнесмени от провинция, намираща се южно от Шанхай, се интересуваха от производството и износа на зърнени култури и месо на България. За провинцията, в която те живеят, стана ясно, че осигурява чрез внос от други части на Китай и други държави 65% от зърнените храни. Що се отнася до месото, провинцията успява да произведе само 42% от нуждите си.
 
По време на срещата стана ясно, че представителите на Китай търсят възможности за внос основно на хлебна пшеница и царевица.
 
Обект на интерес от страна на делегацията беше и възможността за внос на свинско месо, както и субпродукти. Проявен беше интерес и за пилешко, телешко и агнешко месо.
 
Бизнесмените от азиатската държава поставиха въпросите дали чужденци имат право да развиват земеделие у нас и дали чужди граждани могат да наемат земеделска земя.
 
След първоначалната среща между представители на АЗПБ и китайския агро бизнес стана ясно, че комуникацията между двете страни ще продължи за уточняване на детайли и условия за сътрудничество.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!