Дни след като Обединени български животновъди (ОБЖ) излязоха с писмо, подкрепено от близо 20 браншови структури, в което настояват за отпадане на облагането на субсидиите на фермерите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) също призова затова.

Асоциации настояват: Без данък върху европейските субсидии

По-ниско ДДС за някои храни

От АЗПБ подготвят и самостоятелни предложения. Идеята е да се намали данък добавена стойност (ДДС) за стоки от малката потребителска кошница.

„Става дума храни от първа необходимост, като хляб, мляко и някои колбаси. Смятаме, че това ще засили потреблението в тази сложна обстановка и ще подпомогне голяма част от хората, които в момента са в сивата част на бизнеса, да излязат на светло. Такава е практиката в другите страни, където са намалени тези ставки. По този начин действията на всички, които правят някакви опити да натискат родното производство чрез внос, ще бъдат обезсмислени”, коментира председателят на АЗПБ - Венцислав Върбанов.

Данък върху субсидиите – докога?

По-лесно узаконяване на сондажи и кладенци

От асоциацията настояват и за по-облекчен режим при узаконяването на сондажи и кладенци за напояване.

„През последните години сушата е един сериозен проблем, който много трудно можем да преодолеем, тъй като напоителната инфраструктура е в окаяно състояние. Заради тежки нормативни препятствия не може бързо да се узаконяват кладенци. При това положение дори в районите, където има вода и може да се направят сондажи, хората не са мотивирани”, обясни Върбанов.

По думите му има политическа воля и движение в посока промяна на нормативната уредба и закона.

“Надяваме се това да стане по-скоро, за да могат хората да се възползват от облекченията и да започнат да си правят собствени кладенци и сондажи”, допълни Върбанов.

ДФЗ преведе над 70 млн. лв. по COVID 1

COVID-19 и ограниченията

Асоциацията отново предлага при евентуално откриване на заразени работници във ферми те да не се карантинират вкъщи, а да може това да се прави на работното място.

По идея на АЗПБ бе дадена възможност на хората, които са съкратени и подписват временни договори, да не си губят социалните помощи, когато работят почасово и в областта на селското стопанство.

По информация на Агри.БГ в момента върви съгласуване на искането от всички сектори в селското стопанство. След постигането на такова общото предложение то ще бъде входирано в Министерството на земеделието.