Националният гаранционен фонд може да компенсира липсата на пари за проектите по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 г. и земеделските производители да ползват пари по гаранционната схема, заяви в ефира на Bulgaria On Air Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

 

[news]

 

„Има близо 1 000 проекта, които са в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) от юни миналата година, предстои тяхното разглеждане и евентуално одобрение. По наша информация има голям недостиг на средствата по мярка 121 на ПРСР 2007-2013 г. - близо две трети от проектите биха били отказани, ако не се намерят средства. Ние постоянно алармираме МЗХ. За съжаление не виждаме конкретни действия.

 

Предвид това, че проектите са точно в приоритетите, които залага настоящото ръководство на министерството, а именно- плодове, зеленчуци, животновъдство, би трябвало да се намери вариант, защото ситуацията е доста неприятна за земеделските производители“, коментира Тодоров.

 

Той допълни, че АЗПБ предлага вариант за решение на проблема - да бъдат освободени пари от Гаранционния фонд. „Има начини проектите да бъдат одобрени, макар и забавени във времето“, допълни Тодоров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!