Асоцията на земеделските производители в Българския (АЗПБ) предлага национално решение на проблемите свързани с  Кампания по директни плащания 2015, като отбелязва за наложително да се удължи срока с един месец  за внасяне на заявления по кампанията. На проведена среща на 23 април 2015 г. между  министъра на земеделието Десислава Танева, експертите от нейният екип и Асоциация на земеделските производители, се обсъдиха множество създали се проблеми, свързани със забавяне темпа на кампанията. 
[news]

Постъпилите сигнали за нередности от български фермери са породени от нововъведените разпоредби в програмата за развитие на селските райони, сезираните от АЗПБ случаи, свързани с „правното основание“ и др. Имайки предвид инициирането на Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън да бъде удължен срока при държавите членки на ЕС само за първата  година от програмата.

Също така оценявайки комплицираността на новата ОСП 2014-2020 и сложността в прилагането й както за администрацията, така и за земеделците в първата година, АЗПБ излезе с официална позиция. Необходимо е срокът за подаване на заявления по Кампания за директни плащания 2015, да бъде удължен до 15 юни 2015г. с цел гарантиране на безпроблемно протичане и успешна стартова година за ОСП 2014-2020.
 
„Асоциацията на земеделските производители в България, множеството й членове и заинтересованите лица вярват, че МЗХ има силата и потенциала за реално анализиране на нередностите и адекватното вземане на решение за изход от проблерматичната ситуация.“, заяви председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов като разчита, че агросекторът ще продължи да вижда Министерството на земеделието и храните като партньор.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!