Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) настоява Земеделското министерство вече да даде указания и към Общинските служби, и към Областните дирекции Земеделие и най-вече към земеделските производители за прилагането на новите директни плащания от 2015 година. Това каза в интервю за Фермер.БГ Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ. 
 
Към момента няма конкретика и яснота, няма указания по прилагането на схемите за директните плащания и „зелените изисквания“ за новия период 2015-2020. Притесненията за земеделските производители са свързани най-вече с липсата на информация относно зеления компонент, поясни Тодоров.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
По отношение на зеления компонент е важно да кажем, че ще има санкции в случай, че не се изпълнява, защото започна да се тиражира информация, че санкции няма да има. Да – санкции в прекия случай няма да има, но ще има намаляване на плащането, което е почти равносилно, обясни Тодоров. 
 
Проверка на АЗПБ показва, че почти всички Земеделски министерства на останалите държави-членки вече са дали указания към своите производители и към момента те знаят какви са ставките, колко средства ще получават за обвързана подкрепа, за животни и т.н. На практика при нас все още нищо не е ясно“, обобщи изпълнителният директор на АЗПБ.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!