През септември цените на азотните торове ще се покачват в сравнение с тези от юли, прогнозират от „Неохим“ АД. Причина за това са възникналите проблеми и неясноти за торовата индустрия в Европа, посочват от торовия завод в Димитровград.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

От ръководството припомнят, че все още не са получили обещаната от правителството държавна помощ. Ситуацията ще се влоши и от обявеното от „Булгаргаз“ ЕАД увеличение в прогнозната цена на природния газ за август 2022 г. 

По данни на ICIS прогнозната цена Spot Gas Markets Intra-day на TTF за юни е 138,9 евро/MWh. Притесненията се засилват и от намеренията на „Булгартрансгаз“ да спре подаването на природен газ заради въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора IGB.

От дружеството очакват и увеличаване на цената на превоза заради поскъпването на горивата и старта на жътвата. В резултат на усложнената международна обстановка редица заводи на Балканите, включително в Румъния, Хърватия и Унгария, са преустановили дейност. 

Освен това норвежкият производител на торове Yara International ASA спря производствените си мощности в Италия по технически причини. Амepиĸaнcĸият пpoизвoдитeл нa тopoвe СF Іnduѕtrіеѕ също прекрати paбoтaтa в два oт зaвoдитe cи във Beлиĸoбpитaния. Задълбочава се и проблемът с доставките на торове от Украйна заради войната.

Очаква се несигурността на торовия пазар да се усложни допълнително с въвеждането на очакваните рестрикции за износ на торове – от Турция през септември и от Русия през август. 

По данни, цитирани от изпълнителнителния директор на торовия производител, в момента във Великобритания амониевият нитрат (AN) се търгува на около £750/t CPT с превоз до уговорено място. 

Origin Fertilizers обяви цена от £730/t CPT за AN и £620/t CPT и за калциев амониев нитрат (CAN) за юни-юли. 

Glasson Fertilizers също определи нови цени на амониевия нитрат през юни, юли и август съответно по £725/t, £730/t и £733/t за EXW склад (склад франко). Компанията предлага доставни цени на CAN за периодите юни-юли и август съответно по £625/t склад EXW и £630/t склад EXW. 

Yara и Borealis обявиха пазарни цени за AN съответно по €790/t CPT и €786/t CPT за доставка юли-август.