Задвижване на разговори за създаване на нормативна уредба, която да регламентира използването на автономни машини и дронове за пръскане на посевите. За това научи Агри.БГ. 

Даниел Минев: До 10 години в серийно производство ще има автономни машини

„Има работна група в асоциацията, която се задвижи по този въпрос. Говорим за самоходни машини, за дронове“, потвърди за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. 

Костадинов: Говорим за иновации, за дигитализация, за нови неща през новия програмен период. И ако нямаме законова рамка, как ще ги използваме? Аз не мога да си купя такава машина и да бъда нелегален. 

Такова законодателство няма в целия Европейски съюз, затова начинанието със сигурност е изложено на редица препятствия. 

„Идеята е да започнем отначало, заедно с колеги от други държави. Да приложим опита, който издирим. Само ще дам пример – в Закона за движение по пътищата е забранено по асфалт да се движат верижни машини. Когато е писан закона, не е имало гумено-верижни машини и колега с комбайн, който има гумени вериги, които мачкат много по-малко от една голяма гума, няма право да излезе на асфалта. 

Ние това нещо не можем да оправим и то във вече съществуващ закон, а тук трябва да седнем и да създадем нов закон за трактор, който сам се управлява. Търсим варианти“, обясни Костадинов. 

 

Снимка: trendhunter.com

Той обобщи, че определено трябва да се потърсят най-добрите примери, за да може първоначално да се изгради нормативната рамка за дроновете, които се използват в селското стопанство за пръскане, например, и операторите, които ги управляват, а след това да се обърне поглед и към безпилотните самоходни машини. 

„Това е нова тема и сега още сме на етап проучване кое как е, и после вече да се мисли за промени в законите, където е възможно“, добави зънопроизводителят.