За втори път полската фирма „Томаш Лисон” грабна голямата награда на Международното специализирано изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен”. Международно жури определи „Томаш Лисон” за носител на 11-ото „Крило на успеха”. Голямата награда се връчва за новаторство в пчеларството.


Полската фирма е производител на пчеларско оборудване – центрофуги и кошери от стиропор и участва в изложението в Плевен от 2008 година. Съвсем лаконично от фирмата с управител Томаш Лисон, коментират, че произвежданото от тях оборудване отговаря напълно на определението „добро качество на добра цена”. Потомствен пчелар Томаш Лисон преди 20 години започва сериозно да се занимава с пчеларско оборудване. Днес фирмата държи 100% от пазара в Полша, има представителства в 18 държави от Европа, Азия и Северна Африка, вече работи много сериозно и в България със своите четири представителства. Има собствена дистрибуционна мрежа.


Големият приз за новаторство в пчеларството беше връчена за разработената от полската фирма автоматична линия за мед, състояща се от пневматичен подавач на пити с мед, разпечатваща машина, преса за отпечатките, хоризонтална за 52 рамки и помпа за мед.


От името на компанията приза получи Ана Рушинек. Денимир Минев, един от представителите на „Томаш Лисон” за България от 2009 година, сподели, че цялата поточна линия е предназначена основно за големи пчелини и пчелни комплекси. „Цената й е сериозна, но наистина е нещо ново в световната практика – като идея, като конструкция и като организация на производството. Линията се обслужва от максимум двама души, всички процеси са автоматизирани”, обясни Ана Рушинек. Към момента в България няма производител, който може да конкурира полската фирма, допълва Денимир Минев. И допълва, че българските пчелари от няколко години проявяват много сериозен интерес към произведените от „Томаш Лисон” центрофуги, както и на новия модел кошери, който е актуален в цяла Европа – от полистерол. Инвестицията на „Томаш Лисон” за последната година е в разработването на нови технологии и усъвършенстването на вече готови разработки.


И тази година журито отличи най-добрите фирми и пчелари в разделите на изложението.


Наградата в категория “Нов продукт” грабна фирма “Зет 1 ” – Варна - изкупуване, преработване и пакетиране на пчелен мед и пчелни продукти, с управител Валери Циков. В тазгодишното международно изложение фирмата показа комбинация на мед с ягоди и с ядки. „Зет 1” заслужи и наградата в категория “Опаковка на годината”, в която призът беше за подаръчен сет, в който има мед с ягоди, мед с ядки и пчелна пита с мед. Наградата за нова технология беше връчена на Симеон Данаилов за представената на изложението подемна количка за кошери „Api lift“.


В категория “Инвестиция на годината” сред фирмите наградата спечели “Евротом” – Сърбия, храна, инвентар, лекарства, козметика от пчелни продукти, с управител Томо Павлич. 300 000 евро е инвестицията на „Евротом” в България за последнатат година – половината са инвестирани в сграден фонд, 100 000 евро са вложени в нови технологии, 50 хиляди – в продукти.

 

Сред пчеларите наградата е за Петя Иванова от село Остров, Врачанско, производство на натурален пчелен мед и пчелни продукти. Инвестицията за миналата година е в размер на 36 000 евро в сграден фонд – пчеларска къща и производствена база.
Носители на приза в категория “Представяне на нов производ на пчелен продукт” станаха „Пчелари Илиеви” – Плевен, производство и търговия с мед и пчелни продукти, с ръководител Веселин Илиев. Автор на производите – фитомед, мед, обогатен с прополис и 12 билки, с гинко билоба, както и с шипково лрашно, ябълков пектин и канела, е инж. Миряна Илиева. Най-новият продукт е меден шоколад „Веси” като в него захарта е заменена с мед, а какакото – с рошково брашно. Наградата за етикет на годината грабна Жана Борисова от Плевен.


В категория “Специализирана литература за 2012 година” беше отличена Марион Колева-Георгиева за книгите “Война на медовете” и „Пчеларска ферма Аржентина” на издателство „Еньовче”.


Двама са носителите на тазгодишните отличия в категория “Най-атрактивно представяне на изложението”. Сред фирмите носител е „Касамаков и Сие“, производство и търговия с пчеларски инвентар, с управител Явор Любомиров. Сред пчеларите наградата за най-атрактивно представяне на изложението спечели „Пчеларска ферма Петрови” – Плевен, отглеждане на пчелни семейства, производство и търговия с мед и пчелни продукти, с управител Валентин Петров.


И тази година съвместно с фондация „Еврика” на изложението „Пчеларство – Плевен 2013” беше обявен носителят на приза „Най-проспериращ млад пчелар за 2012 година”. Това е Божидар Миразчийски от Плевен.

 


На официалната церемония беше връчено и специално отличие за принос в биологичното пчеларство и по повод на 10-ата годишнина от създаването на Сдружение за биологично пчеларство, чийто председател е Димо Димов. Наградите от 11-ото издание на Международното пчеларско изложение бяха връчени от зам.-областния управител на Плевенска област Тошко Гетов.

автор: Ваня Кюрчева, кореспондент на Фермер.БГ , Плевен

 

пчеларско оборудване

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!