Пролетен празник, посветен на традиционните български породи, сортове, продукти и култури, събра за четвърта поредна година в Кресна животновъди и земеделци от района и страната. Отново организатори на празника, свързан с настъпването на пролетта и
началото на активната земеделска дейност, са Съюзът на фермерите "Струма" и Асоциацията за автохтонни породи кози в България, подкрепени от домакините от община Кресна.


Кметът на общината инж. Илиян Кръстев поздрави с "Добре дошли" всички участници и гости и увери, че традицията на този празник, превърнал се в и емблема за общината, ще бъде продължена. Според организаторите съществува пряка връзка между старите породи и сортове, и кулинарните традиции на всяка страна или район. Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора, категорични са те. Тяхното съхраняване и популяризиране, както подчерта при откриването на празника и Атила Седефчев, председател на Асоциацията за автохтонни породи кози в България, е и една от основните цели на вече традиционния пролетен празник в Кресна и на всички развъдни организации, които го организират. Това изложение, каза той, се утвърди като най-голямото за стари български породи кози в България и се надявам да го развиваме с още вече и по-качествени животни.

 

Гостите на пролетния празник на животновъдството и земеделието видяха уникални екземпляри от тези породи. Сред тях са калоферски дългокосмести кози и български витороги дългокосмести кози, както и каракачански овце, каракачански коне, каракачански кучета. Производители предложиха традиционни и натурални български храни и напитки, които всеки имаше възможност да опита. Всичко това се случи на фона на автентична българска народна музика. Появиха се и кукери, чийто костюми са изработени от кожите на дългокосместите кози, за които верните на народните обичаи местни хора са готови да дадат много пари. Яре, агне, петел бяха част от атрактивните награди в празничната томбола на изложението. Представени бяха също местни занаяти и традиции, както и съвременни методи за защита на домашни животни.