Нов закон за борба с нелоялната търговска практика ще защитава правата на фермерите от големите търговски вериги. Документът например съдържа точка, в която се урежда въпросът за несвоевременното заплащане на бързоразвалящите се храни, отмяната на поръчки в последната минута, забраната за едностранна промяна на договорните отношения и отказа от сключване на писмен договор, съобщава AgroXXI, позовавайки се на австрийския сайт “Виенски вестник”.

Семейство гради успешен бизнес с мелница на един век

Според Елизабет Кьостингер, министър на земеделието на Австрия, търговските вериги нерядко злоупотребяват с положението си на пазара, оказвайки натиск върху земеделските производители. Например те може да поръчат 10 тона ябълки, да продадат само 8 тона и да върнат 2 тона без да ги заплатят. Това принуждава фермерите да плащат от собствения си джоб реализирането на стоката.

Елизабет Кьостингер: Сега тази практика ще бъде прекратена.

Местната търговска асоциация отхвърля тези обвинения. Според нея проектът за реализиране на директивата на ЕС “Нелоялната търговска практика” нищо не променя в добросъвестната търговия с хранителни продукти, макар да са добавени два нови текста в него.

В австрийското министерство на земеделието са убедени, че търговските вериги може да плащат по-висока цена на фермерите, без да повишават крайната цена за потребителя. Единствената цел е земеделците да получават по-висок дял добавена стойност.

За Кьостингер смущаващо е, че преговорите за цените винаги се водят за сметка на фермерите, като корпорациите всяка година печелят повече и повече. Това положение ще се промени с новия закон. Той ще влезе в сила от 1 януари 2022 г. и предвижда избирането на омбудсман, който няма да се подчинява на инструкции и ще разследва анонимни сигнали, а също така ще следи за картели. Глобата за нарушаване на закона ще бъде до 500 000 евро.

Профсъюзът на фермерите приветства предложения закон.

Благодарение на тази правна подкрепа ние ще постигнем по-голяма справедливост в преговорите между фермерите и следващите във веригата на доставките, заяви президентът на Bauernbund Георг Щрасер.

В момента в Австрия има четири големи търговски вериги, които отговарят за 91% от пазара. Освен това 90% от австрийците пазаруват храна в супермаркетите. Страната заема второ място в Европа по плътност на супермаркетите след Норвегия.

Изследване на института за икономически изследвания (Wifo) показва, че добавената стойност на селското стопанство постоянно намалява. Фермерите се налага да се борят с растящи производствени разходи, а също така с новите изисквания - например преход към “чисто” от екологична гледна точка земеделие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Турският морков задушава българския

Ферма в супермаркета

Велико Търново кани земеделски производители да участват в базар