Австрия засега не вижда условия перспективи за отмяна на санкциите на ЕС по отношение на Русия, тъй като няма прогрес в минските договорености за Украйна. Това заяви министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл. Страната председателства в момента Съвета на ЕС, пише изданието dairynews.ru.

Руското ембарго струва на Италия 1 млрд. евро

Когато става дума за икономическите санкции спрямо Русия, Австрия все повече е за гъвкавостта. Условието е минските преговори да демонстрират съответен прогрес, каза министърът по време на заседания на Националния съвет на Австрия.

Санкциите бяха въведени през юли 2014 г. Оттогава насетне те се удължават на всеки 6 месеца. В момента, за съжаление, ние не виждаме значителен прогрес в минските договорености, за да се работи в ЕС за отмяна на санкциите, допълни Кнайсъл.

По-рано правителството на Австрия в своята работна програма за периода 2017-2022 г. си постави за цел да вземе активни мерки на европейско ниво за премахване на въведените санкции по отношение на Русия.

В четвъртък Карин Кнайсъл отбеляза още, че последствията от икономическите санкции на ЕС по отношение на Русия и руските контрасанкции силно се отразяват върху икономиката на Австрия, австрийския износ за Русия е намялал с 1/3.

Последствията от настоящото положение са много силни. Австрийският износ за Русия e намалял с 1/3 заради санкциите и руските контрасанкции. Вие помните, че през 2014 година последваха ограничения в сферата на селското стопанство, каза още министърът.

Според Кнайсъл разрешаването на редица регионални конфликти, в частност в Близкия изток, е възможно само с участието на Русия.

По време на председателството на Съвета на ЕС ние винаги сме били за подобряване на диалога между ЕС и Русия. Само с Русия може да действаме за разрешаване на много регионални конфликти, а именно в Близкия изток, каза Кнайсъл.
Австрия председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.