Бушуващите пожари в Австралия са помели едни от основните за млечната индустрия райони на континента, събощава "Ройтерс". От огъня са засегнати територии, които отговарят за 1/3 от млекодобива в страната.

Rabobank: Опасност от рецесия в млечния сектор през 2020 г.

Това е допълнителен удар за сектора, който вече е силно засегнат от сушата. Много производители се борят с нея вече трета година, докато преработвателите се сблъскват със затягане на доставките на суровината.

Огнената стихия се вихри от седмици по източното крайбрежие на континента, като редица световни анализатори определиха размера ѝ като безпрецедентен дори за Австралия, чиито географски особености предразполагат към редовни и мащабни пожари. Засегнати са над 6 млрд. дка земя, убити са милиони диви животни. Бедствието коства живота на 24 човека дотук. Загубите на селскостопански животни вероятно ще бъдат в хиляди, твърдят експерти. Пълната картина все още не е ясна, но последиците ще бъдат унищожителни.

Австралия е седмият най-голям износител на млечни продукти в света, снабдяващ най-вече азиатските пазари с прясно мляко, масло, сирене и мляко на прах. Млечната индустрия е четвъртата най-голяма сред селскостопанските отрасли на континента, възлизаща на стойност 2,3 млрд. щатски долара.  Още преди пожарите производството на мляко в страната беше ударило 22-годишно дъно, заради продължителната суша, затруднявайки преработвателите в набавянето на суровина за задоволяване на търсенето на млечни продукти.

Много фермери в момента се борят, за да осигурят храна за животните си, което може да засегне не само производството на мляко, но и размножаването на добитъка. Редица пътища са затворени и отрязват достъпа до нуждаещите се стопани. Последиците от пожарите убиват първо най-младите животни и ще бъдат необходими години за възстановяване на стадата.

Дотук, според министър-председателя на страната Скот Морисън, са загинали 4 000 селскостопански животни.

"Бега чийз", най-големият австралийски преработвател, полага извънредни усилия, за да поддържа доставките на мляко за подсигуряване на производството си. Акциите на компанията спаднаха с 10% в понеделник.